NOORD BALI

SINGARAJA | Bali

 

Singaraja ligt aan de noordkust van Bali. Het is de oude hoofdstad van dit Indonesische eiland (nu Denpasar). Vanaf het vliegveld in het zuiden is het ongeveer 3 uurtjes met auto of scooter. De route er naartoe loopt door kronkelende bergpaden, langs twee prachtige meren en door authentieke dorpjes. Alleen de weg ernaartoe is al de moeite waard. Zorg wel voor reispilletjes als je snel autoziek wordt….

Singaraja is veel rustiger dan het drukke toeristische zuiden van Bali. Hierdoor zijn er ook minder ‘westerse’ voorzieningen zoals luxe restaurants of koffietentjes. Het is vooral leuk om weer eens een andere sfeer van Bali te proeven. Er wonen hier veel chinezen en een groot gedeelte van de bevolking is Islamitisch (in tegenstelling tot Hindoe, dat de grootste godsdienst op Bali is).
Het is een makkelijke stad om in rond te rijden of te wandelen. Dit is volgens mij dan ook het leukste wat hier te doen is, een toertje maken door de stad.
Bij mijn bezoekjes bezocht ik: Een leeg havengebied, drie musea die gesloten waren, gerenoveerd werden of waar niemand ooit van gehoord had en een gigantische wedstrijd van jonge Balinese danseresjes.

 

 

Pasar Anjar | Singaraja

De Pasar (markt) Anyar in Singaraja is een typische traditionele Balinese markt. Je kan hier fruit en groente kopen, maar ook kleding en natuurlijk allerlei spulletjes om te offeren. De prijzen zijn stukken lager dan in het zuiden van Bali en ook is het minder druk hier. Je wordt redelijk met rust gelaten, waardoor je makkelijker een weg kan banen door het doolhof aan kraampjes. Op dit soort markten vind ik het altijd inspirerend te zien hoe goed de Indonesiër is in het niets doen. Een beetje zitten, beetje rondkijken en af en toe een dutje doen. Wie de kunst van het vervelen wil leren zou hier eens tussen moeten gaan zitten.